FAQ BETT

Bett finns i en mĂ€ngd olika varianter och att hitta rĂ€tt Ă€r inte alltid det lĂ€ttaste, det gĂ€ller att prova sig fram sĂ„ att du hittar det bett som passar dig och din hĂ€st bĂ€st. Det gĂ„r inte att sĂ€ga att en visst bett Ă€r bĂ€ttre Ă€n nĂ„got annat för alla hĂ€star, detta Ă€r alltid individuellt. Rent generellt bör man alltid strĂ€va efter att anvĂ€nda det mildaste bettet som man kan till sin hĂ€st. Kom ihĂ„g att det som till sist avgör hur skarpt ett bett blir Ă€r den hand som hĂ„ller i tygeln! Det Ă€r mycket viktigt  att hĂ€sten regelbundet blivit kollad i munhĂ„lan av hĂ€sttandtekniker eller kunnig veterinĂ€r för att undvika obehag och eventuella skador för hĂ€sten. HĂ€r Ă€r nedan finns svar pĂ„ vanliga frĂ„gor för att hjĂ€lpa dig att hitta ett bett som passar just din hĂ€st. 


Hur vet jag vilken bettstorlek min hÀst har?

Det Àr viktigt att du anpassar bettet sÄ att du fÄr rÀtt storlek som passar just din hÀst. HÀstens mun Àr inte anpassad för att ha ett bett i sig, sÄ tÀnk pÄ att inte ha ett allt för tjockt och heller inte för tungt bett dÄ det kan leda till belastningsskador i munnen. Ifall du inte vet vilken bettstorlek du skall bestÀlla till din hÀst behöver du mÀta ett annat bett som du vet passar eller mÀta din hÀsts mun. För att mÀta din hÀsts mun kan du gÄ tillvÀga pÄ olika sÀtt, vi rekommenderar följande:

  1. TrÀnsa hÀsten!
  2. SÀnk/ höj sidostyckena sÄ att bettet ligger i kontakt med mungipan utan att tryckas uppÄt/ inÄt mot kindtÀnderna. Detta kallar vi bettets vilolÀge. En "bekvÀm" position av bettet nÀr du inte gör ett tygeltag.
  3. StÄ framför hÀsten och med vÀnster hand placera bettringen intill mungipan utan glapp.
  4. Med andra handen, strÀck bettet över tungan sÄ att det ligger rakt i munnen. Gör det som ett mycket löst tygeltag.
  5. Se hur mycket som kommer ut av bettet pÄ denna sidan. Detta Àr ett överskott som besvÀrar och skadar hÀsten vid ridning.
  6. MÀngden överskott i mm eller cm Àr det du ska dra ifrÄn nÀr du vÀljer ett nytt bett till din hÀst.
  7. Om bettringarna sjunker in i mungiporna Àr bettet för litet. TÀnk pÄ att det kan vara bra att anvÀnda bettplattor pÄ bett med lösa ringar för att undvika nyp. Vi rekommenderar att alltid anvÀnda platta bettplattor dÄ vissa andra modeller pÄ bettplattor kan göra sÄ att skavsÄr i mungiporna uppstÄr. TÀnk Àven pÄ att bett med fasta ringar eller skÀnklar skall ligga tÀtt intill hÀstens mungipor för korrekt tillpassning.


Skall jag vÀlja fasta ringar, lösa ringar eller vingar pÄ mitt bett?

Fasta ringar ger stabilitet till mundelen och tygeltaget kommer bli mer direkt. Eftergiften blir nĂ„got lĂ„ngsammare Ă€n till exempel ett bett med lösa ringar. Om du har en hĂ€st som Ă€r försiktig i kontakten sĂ„ Ă€r fasta ringar ofta att föredra. Lösa ringar ger en nĂ„got mer fördröjning samt snabbare eftergift. Mundelen glider fritt dĂ€r hĂ€sten sjĂ€lv kan flytta bettet med tungan dit den önskar, vilket Ă€r en fördel med en hĂ€st som gĂ€rna hĂ€nger sig fast i bettet. Lösa ringar Ă€r Ă€ven mer "förlĂ„tande" pga. den snabba eftergiften vilket gör att det passar bra att anvĂ€nda för nybörjare. Bettskivor rekommenderas till lösa ringar till en hĂ€st med mycket hud i och utanpĂ„ mungiporna. Har man en hĂ€st som lĂ€tt kan fĂ„ panik kan bett med lösa ringar vara att föredra pga. den snabba eftergiften. 


Vilket material ska jag vÀlja pÄ mitt bett?

Det finns idag vĂ€ldigt mĂ„nga olika material pĂ„ betten, men ska vi titta pĂ„ de vanligaste sĂ„ Ă€r dessa metall, gummi och lĂ€der. Om vi börjar med metall sĂ„ finns det sjĂ€lvklart olika typer, nĂ„got vi ser vĂ€xer starkt Ă€r bett i olika typer av "sötjĂ€rn" som dels leder vĂ€rme bĂ€ttre Ă€n klassiska rostfria men ocksĂ„ fĂ„r en sötare smak bland annat genom att de innehĂ„ller koppar eller har vissa partier som rostar. Gummi- och plastbett anvĂ€nds mycket pĂ„ kĂ€nsligare hĂ€star och finns bĂ„de med raka och ledade mundelar. De allra mjukaste gummibetten har ofta en vajer i mitten som förhindrar olyckor om hĂ€sten skulle rĂ„ka bita igenom. Är de tillverkade i plast dĂ€remot sĂ„ Ă€r det oftast ingen kĂ€rna dĂ„ de i regel Ă€r för hĂ„rda för att bita igenom Ă€ndĂ„. Sist har vi Ă€ven de i lĂ€der, fördelen med dessa Ă€r att de blir mjuka av hĂ€stens saliv och Ă€r oerhört bra för en ökad salivproduktion och högre acceptans.

SÖTMALM:

Sötmalm Àr en metall som pÄ ett naturligt sÀtt stimulerar hÀstens salivproduktion genom att ytan pÄ bettet smakar sött. PÄ detta sÀtt ökar hÀstens acceptans för bettet i munnen. Sötmalm rostar nÀr det kommer i kontakt med fukt vilket gör att den blÄfÀrgade mundelen kommer att övergÄ i en brungrÄ nyans med tiden. Om bettet inte anvÀnds under en tid bildas en orangebrun belÀggning pÄ mundelen. Denna kan enkelt avlÀgsnas med en fuktig trasa.

LÄDER:

Ett lÀderbett Àr oftast vÀldigt uppskattat och accepteras av mÄnga hÀstar som lÀtt blir oroliga i munnen. LÀderbettet inbjuder till att hÀsten söker ett bÀttre stöd och frÀmjar salivproduktionen, salivproduktionen mjukar i sin tur upp lÀderbettet och gör att det blir mer följsamt i munnen. Detta gör att bett av lÀder lÀmpar sig bra för kÀnsliga hÀstar som har svÄrt att ta ett naturligt stöd pÄ bettet. MÄnga unghÀstar som inte riktigt vet vad de ska göra av bettet i munnen brukar suga tag i ett lÀderbett betydligt bÀttre Àn mÄnga jÀrn-/stÄlbett. LÀderbett Àr ocksÄ ett bra alternativ till gummibett dÄ lÀder Àr ett tÄligare material.

SÖT KOPPAR:

 â€Sweet Copper”:Koppar har en söt smak vilket ger en bĂ€ttre acceptans hos de flesta hĂ€star. Det uppmuntrar hĂ€sten att suga pĂ„ bettet samt frĂ€mjar salivproduktionen. 

GUMMI:

Ett uppskattat material nÀr man söker lite mer kontakt med hÀstens mun och som frÀmjar hÀsten att ta en bÀttre kontakt med bettet. Ofta lÀmpligt för kÀnsliga eller unga hÀstar.

TITAN:

Den största skillnaden mellan titan och ett rostfritt bett Àr tyngden och titanens förmÄga att anpassa temperaturen efter munhÄlan pÄ din hÀst. LÀttheten i titanet kommer ge en mer direkt effekt och det konstanta trycket kommer vara mycket lÄgt, vilket brukar uppskattas hos mÄnga hÀstar. Titan Àr en smaklöst till skillnad frÄn mÄnga andra material.


SkötselrÄd

SÖTMALM

Den blÄ sötmalmen kommer sakta att oxidera och fÀrgen blir grÄ/brun med tiden. Desto mer den oxiderar - mer smak utsöndras och acceptansen höjs. Sötmalm ska alltid torkas efter anvÀndning för att bevara en len yta.

TITAN

Titan har överlÀgsen styrka med en livslÀngd pÄ över 100 Är. Torka alltid av bettet efter anvÀndning.

LÄDER

Innan bettet anvÀnds första gÄngen bör det lÀggas i matolja tills lÀdret Àr helt mÀttat. Upprepa detta för att undvika att lÀdret blir torrt.Skölj bettet noga efter varje anvÀndning och torka av det dÄ saliv kan förkorta livslÀngden pÄ ett lÀderbett.


Olika typer av bett

TrÀnsbett - Rakt, tvÄdelat och tredelat bett

TrÀnsbett Àr den absolut vanligaste typen av bett och bestÄr av tvÄ bettringar med en mundel som kan variera i form och storlek. Raka bett, tvÄdelade bett och tredelade bett i metall Àr de vanligaste men man ser ocksÄ mÄnga bett som har en mundel klÀdd i gummi eller nÄgon form av mjukt giftfritt plastmaterial för att passa bÀttre för kÀnsliga hÀstar. Raka trÀnsbett Àr ocksÄ möjliga att fÄ med tungfrihet för att minska trycket pÄ hÀstens tunga.
TrÀnsbett Àr det vanligaste bettet

Ett vanligt trÀnsbett Àr ett grundlÀggande bett som man utgÄr ifrÄn vid i stort sett all ridning. Det anvÀnds vid ridskolor, av sÄvÀl nybörjare som rutinerade och det Àr det vanligaste bettet att anvÀnda nÀr man vÀnjer in unghÀsten vid bett i munnen. MÄnga hÀstar har aldrig nÄgot annat bett Àn ett vanligt trÀnsbett och klarar sig alldeles utmÀrkt pÄ det. Ett vanligt trÀnsbett Àr mildare Àn hÀvstÄngsbett och hissbett, som till exempel pelham och gagbett, vilket gör att de Àr lÀmpliga för barn eller ryttare utan sÄ mycket erfarenhet.

Rakt bett, tvÄdelat eller tredelat?
Vilket bett man ska vÀlja Àr naturligtvis vÀldigt individuellt och beror pÄ flera olika faktorer. Av de hÀr tre varianterna, rakt, tvÄdelat och tredelat trÀnsbett, sÄ kan man generellt sÀga att alla tre Àr ganska milda. Fler brytpunkter blir mildare eftersom dÄ kan hÀsten sjÀlv trycka undan bettet till viss del med tungan. Ett tredelat blir med andra ord det mildaste, ett tvÄdelat dÀrefter medan ett rakt bett anses nÄgot skarpare dÄ hÀsten inte sjÀlv kan göra plats i munnen. Alla de hÀr tre sorterna Àr som sagt relativt milda bett i jÀmförelse med andra varianter. I slutÀndan Àr det ÀndÄ ryttarens hand som avgör hur skarpt ett bett Àr och inte om det Àr rakt eller delat. Andra faktorer som kan avgöra vilket bett som passar bÀst Àr till exempel hur din hÀst ser ut i munnen. Prova dig fram vilket bett din hÀst trivs bÀst pÄ och kom ihÄg att lÄta en veterinÀr eller hÀsttandlÀkare undersöka din hÀsts mun regelbundet för att hÄlla den sund och skadefri.

Baucherbett - Raka, tvÄdelade eller tredelade bett
Baucherbettet Àr utformat som ett vanligt trÀnsbett i sjÀlva mundelen, det finns som tvÄdelat, tredelat och rakt. Baucherbettet har fasta bettringar och dessutom en extra mindre ring ovanför den vanliga bettringen.
I denna mindre ring fÀsts sidostycket, vilket gör att bettet ligger vÀldigt stabilt. Baucherbettet Àr kÀnt för att ligga stilla i hÀstens mun och anvÀnds ofta till lite kÀnsligare hÀstar eller unga hÀstar dÀr man vill ha ett bett som inte rör sig i onödan.

Vad kÀnnetecknar ett baucherbett?
UtmÀrkande för baucherbettet Àr att det har tvÄ ringar, dÀr sidostycket fÀsts i den övre lilla ringen och tygeln fÀsts i den vanliga bettringen. Den lilla ringen pÄminner om en sÄ kallad skÀnkel som sitter nedanför bettringen som man ser pÄ hÀvstÄngsbett, men skillnaden Àr alltsÄ att den lilla ringen sitter ovanför den vanliga bettringen pÄ baucherbettet. Baucherbettet monteras korrekt genom att sidostycket fÀsts i den övre lilla ringen och tygeln fÀsts i den vanliga bettringen.

Vad har baucherbett för inverkan?
Det som hÀnder vid ett tygeltag med baucherbett Àr att bettringen vid hÀstens mun pÄverkas pÄ samma sÀtt som vid ett vanligt trÀnsbett med fasta ringar och den lilla ringen som har sidostycket fÀst i sig kommer att kunna röra sig nÄgot framÄt. Ett baucherbett Àr inte skarpare Àn ett vanligt trÀnsbett med fasta ringar. Det som mÄnga gillar med detta bett Àr just att det ligger stabilt och stadigt i hÀstens mun, de fasta ringarna kombinerat med en övre ring som fÀsts i sidostycket ger ocksÄ lite liknande effekt som ett bett med parerstÀnger dÄ det gör att bettet inte kan glida för mycket i sidled. Det Àr tillÄtet att tÀvla dressyr pÄ baucherbett och dÄ antingen med ett trÀns eller ett kandar tillsammans med bridongtyglar. Baucherbett orsakar Àven mindre tryck pÄ tunga och laner.


Eggbett eller D-ring - Enklare bett till hÀst

Eggbett, eller eggbut som anvÀnds internationellt och mer och mer i Sverige, Àr en typ av bett som kÀnnetecknas av att de har lite mer ovala bettringar och att dessa med fÄ undantag Àr fasta. Eggbett finns i en hel del varianter, tvÄdelade, tredelade och sÄ vidare.
Fördelen Àr att de Àr vÀldigt snÀlla mot hÀstens mungipor. DÀr ett vanligt trÀnsbett med lösa ringar riskerar att nypa sÄ har eggbettet eller ett bett med D-ring en hel mjuk anlÀggningsyta vilket gör det vÀldigt behagligt för hÀsten. TÀnk pÄ att bett med fasta ringar skall ligga tÀtt intill hÀstens mungipor för korrekt tillpassning.

Skillnad pÄ eggbett och D-ring?
En vanlig frĂ„ga Ă€r vad som Ă€r skillnaden mellan ett D-ring bett och ett eggbett. UtseendemĂ€ssigt sĂ„ Ă€r den största skillnaden att D-ring bettet har en rak sida som ligger mot hĂ€stens mungipa i motsatts till den ovala bettringen pĂ„ eggbettet. Överlag sĂ„ rĂ€knar man den senare som ett lite mildare och snĂ€llare bett, Ă€ven om bĂ„da Ă€r milda och skonsamma mot hĂ€stens mungipor.


Fullcheekbett - Bett med parerstÀnger

Fullcheekbett Àr det internationella namnet pÄ det som vi i Sverige benÀmner som bett med parerstÀnger. Ett fullcheekbett finns i mÄnga varianter och Àr i grunden likadant som ett vanligt trÀnsbett, med undantaget för den extra funktionen som utgörs av parerstÀngerna.

Bettet bestĂ„r av en “vanlig” mundel och de utmĂ€rkande bettringarna som Ă€r försedda med parerstĂ€nger. Mundelen kan vara till exempel tvĂ„delad, tredelad, rak, med eller utan tungfrihet och sĂ„ vidare. Det Ă€r alltsĂ„ bettringarna som skiljer fullcheekbettet frĂ„n ett vanligt bett, dĂ„ de Ă€r försedda med parerstĂ€nger lĂ€ngs med utsidan av hĂ€stens mun. ParerstĂ€ngerna stabiliserar bettets lĂ€ge.

Fullcheek hindrar bettet frÄn att glida för lÄngt i sidled
Det som utmÀrker fullcheek Àr just de sÄ kallade parerstÀngerna pÄ utsidan som ligger an mot utsidan av hÀstens mun. Detta sker genom att en rak stÄng strÀcker sig lÀngs med bettringen bÄde ovanför och nedanför, lÀngs med utsidan av hÀstens mun. Vanligtvis strÀcker sig stÄngen ungefÀr 6-7 centimeter bÄde uppÄt och nedÄt och funktionen Àr att den hindrar bettet (eller bettringen) frÄn att glida för lÄngt igenom hÀstens mun eller Äka innanför mungipan pÄ grund av tygeltag frÄn motsatt sida. Funktionen med fullcheekbett Àr att parerstÀngerna hjÀlper till att hÄlla bettet stadigt pÄ plats i hÀstens mun. Vid ledande tygeltag hjÀlper parerstÄngen till att ge ett jÀmnt tryck pÄ den motsatta utsidan av hÀstens mun och man riskerar inte att bettet glider för lÄngt i sidled i munnen.

Hur och nÀr anvÀnds fullcheekbett?
MĂ„nga som jobbar med unghĂ€star tycker att fullcheek Ă€r ett bra och snĂ€llt bett som hjĂ€lper unghĂ€sten att förstĂ„ vad tygeltag innebĂ€r. Det sĂ€gs att fullcheek ger en bra upplevelse för den unga hĂ€sten nĂ€r man introducerar den för bett i munnen, eftersom detta bett ligger stilla och stadigt i hĂ€stens mun och man riskerar inte att “dra igenom” bettet för lĂ„ngt Ă„t nĂ„got hĂ„ll. HĂ€star med kĂ€nsliga mungipor eller oroliga munnar, hĂ€star som “leker” med bettet eller eller nĂ„got annat som kan orsaka att kontakten blir ostadig kan hjĂ€lpas av ett fullcheekbett. ParerstĂ€ngerna ska ligga tĂ€tt intill hĂ€stens mungipor för korrekt tillpassning.Gagbett - Bett till lÄnga eller framtunga hÀstar

Gagbett Àr en typ av hissbett som verkar dels genom mundelen men ocksÄ av ett tryck pÄ nacken. Man anvÀnder speciella sidostycken till trÀnset som löper genom smÄ ringar i bettringen och fÀster i tygeln. Effekten man dÄ fÄr nÀr man tar i tygeln Àr att gag:et hissas uppÄt i munnen och Àven skapar tryck pÄ nacken.

Curbgag Àr ett liknande bett men verkar istÀllet genom tryck pÄ kÀken. BÄda dessa Àr skarpa bett och inget för nybörjare men kan om de anvÀnds rÀtt vara till hjÀlp, oftast för hÀstar som blir framtunga eller lite "lÄnga". En bra idé kan vara att rida med dubbla tyglar för att fÄ bÀttre koll pÄ den hissande funktionen och styra det under passet, Àven deltan kan fungera bra för vissa.Golden Wings - Bett frĂ„n StĂŒbben

StĂŒbben Golden Wings Ă€r en serie bett som verkligen har tagit marknaden med storm. Tanken med Golden Wings Ă€r att fördela trycket jĂ€mnare pĂ„ mungipan och fĂ„ en behaglig anlĂ€ggningsyta för hĂ€sten. Bettet ligger ocksĂ„ stilla och Ă€r tillverkat i en kopparlegering som snabbt blir varm och söt.

Golden Wings betten fungerar vÀldigt bra pÄ unghÀstar för att ge en mild första upplevelse av att ha bett i munnen. De görs med tvÄ olika mundelar, tvÄdelade eller tredelade och med tre olika delar av bettringar, vanliga runda, pessoa varianten och Àven med gag funktion som anvÀnds som en 4 i 1 lösning dÀr samma bett kan anvÀndas pÄ fyra olika sett.Hackamore

Hackamore anvÀnds som ett alternativ till traditionella bett och Àr nÄgot som fler och fler ryttare vÀljer att anvÀnda eller varva med i ridningen. Hackamore Àr ett helt bettlöst alternativ som verkar genom ett tryck pÄ nosryggen och under kÀken. Hackamore finns med bÄde korta och lÄnga skÀnklar och det finns Àven kombi-hackamore (eller kombinationsbett) som, lite som det lÄter, kombinerar ett vanligt bett med ett Hackamore. Du fÀster ditt Hackamore pÄ sidostyckena pÄ trÀnset och det fungerar med de flesta trÀns.

Ponnyhackamore eller med lÄnga skÀnklar?
Det finns egentligen tvÄ typer av skÀnklar pÄ hackamore idag som anvÀnds frekvent, det ena Àr ponnyhackamore med korta skÀnklar (anvÀnds ofta till stor hÀst med) och sedan finns det Hackamore med lÄnga skÀnklar. Anledningen Àr precis som med ett pelhambett att man sjÀlv ska kunna avgöra hur mycket hÀvstÄngseffekt man vill fÄ ut. Ponnyhackamore Àr nÄgot vanligare numera men bÄda alternativen anvÀnds flitigt.Kimblewickbett och Flippanbett

Kimblewickbett och flippanbett Àr bett som verkar med hÀvstÄngseffekt, fast i mindre skala Àn till exempel ett pelham. Det gÄr ocksÄ att flytta tygeln till en rad olika lÀgen sÄ att det i sin enklaste form nÀstan kan liknas vid ett baucherbett. Kimblewickbett vinner mycket pÄ just flexibiliteten, du kan rida med en tygel i ett fast lÀge, eller med dubbla tyglar för att kunna reglera under passet.

Kimblewickbett och flippanbett Àr vÀldigt lika, dÀremot sÄ skiljer fÀstet för tygeln en hel del och det blir pÄ sÄ sÀtt lite mer följsamt. Flippanbett har blivit vÀldigt populÀrt och mÄnga hÀstar trivs med dem. Det finns ocksÄ en stor variation i mundelar i allt frÄn gummi till lÀder eller ren metall.

Jaktkandar - Kimblewick med stÄng
Jaktkandar Àr egentligen samma bett som kimblewickbett men det Àr just med den raka mundelen som det kan benÀmnas som jaktkandar, eller i vissa fall jaktbett. Mundelen kan ocksÄ komma som helt rak eller med tungfrihet. DÀremot sÄ Àr det ett begrepp som anvÀnds i mindre skala i dag och för att hitta mer av det du söker rekommenderar vi ÀndÄ att du anvÀnder dig av begreppet kimblewick istÀllet för jaktkandar.Kombinationsbett – kombinera bra egenskaper

Av olika anledningar kan man ibland behöva kombinera nÄgon variant av mundel tillsammans med effekten man fÄr av ett bettlöst alternativ. DÀrför har de sÄ kallade kombinationsbetten vuxit fram.

Ett kombinationsbett Ă€r precis som det lĂ„ter en kombination av tvĂ„ olika sorters bett för att kunna kombinera egenskaperna och fĂ„ inverkan frĂ„n bĂ„da delarna. Den bettlösa delen inverkar som ett hackamore genom ett tryck över hĂ€stens nosrygg och under kĂ€ken och mundelen inverkar som ett vanligt bett genom tryck pĂ„ tunga och laner i hĂ€stens mun. Vanligtvis inverkar kombinationsbettet frĂ€mst genom trycket som den bettlösa delen ger och vid nĂ„got kraftigare tygeltag kommer inverkan ocksĂ„ i munnen. Ett kombinationsbett skulle till exempel kunna vara lĂ€mpligt för hĂ€star som Ă€r mycket kĂ€nsliga i munnen men inte fungerar pĂ„ enbart hackamore.

Bra att tÀnka pÄ vid val av kombinationsbett
MÄnga kombinationsbett gÄr att anpassa, vilket innebÀr att det gÄr att variera hur mycket tryck som lÀggs pÄ hÀstens nosrygg och kÀke respektive i munnen. Med en lite lösare rem under kÀken lÀggs mer tryck pÄ nosrygg och en lite mer Ätsittande rem ger mer effekt i munnen. Alla bett med skÀnklar medför Àven en viss hÀvstÄngseffekt, som blir olika skarp beroende pÄ hur lÄnga skÀnklarna Àr. Försök alltid att börja med ett sÄ milt bett som möjligt och korta skÀnklar för mindre hÀvstÄngseffekt om du eller hÀsten inte Àr van vid det sedan tidigare. Det Àr av högsta vikt att hÀsten trivs med sitt bett, sÄ du har allt att vinna pÄ att vÀlja och prova ut det med omsorg.
MÄnga kombinationsbett har en mundel som Àr av gummi, vill man vara helt sÀker pÄ att den inte ska kunna gÄ av sÄ bör man leta efter varianter som har en vajer inuti gummit.

Mjuka och anatomiska kombinationsbett
Vi erbjuder ett vÀl utformade kombinationsbett av hög kvalitet. HÀr finns bett med mundel i mjukt, giftfritt gummi. Vi har ocksÄ anatomiskt utformade kombinationsbett som ligger vÀldigt stilla i hÀstens mun. Ett bett som ligger stilla i munnen brukar vara omtyckt hos kÀnsliga hÀstar eller unghÀstar.
Som alltid nÀr man ska prova ut bett och annan utrustning till hÀsten krÀvs kÀnnedom och försiktighet.Pelhambett och babypelham - bett med hÀvstÄngseffekt

Pelhambett och babypelham Àr en typ av hÀvstÄngsbett som kÀnnetecknas av att de verkar genom hÀvstÄngseffekt. Alla hÀvstÄngsbett har en typ av skÀnkel, en förlÀngning av bettet nedanför den vanliga bettringen, som utgör sjÀlva hÀvstÄngen. NÀr man fÀster tygeln i den sÄ bildas en hÀvstÄng. Styrkan pÄ bettet avgörs till stor del utefter hur lÄnga skÀnklarna Àr. Ju lÀngre skÀnklar desto mer hÀvstÄngseffekt och dÀrmed skarpare effekt.


Babypelham - kortare skÀnklar ger mindre hÀvstÄng
Numera Àr babypelham vanligast förekommande av de hÀr tvÄ hÀvstÄngsbetten. Babypelham Àr ett lite mildare alternativ till det traditionella pelhambettet, dÀr skillnaden Àr att babypelham har kortare skÀnklar. I och med kortare skÀnklar blir hÀvstÄngseffekten mindre och dÀrmed anses babypelham som nÄgot mildare Àn det traditionella pelhambettet. BÄda typerna av pelhambett kan med fördel ridas med dubbla tyglar, dÄ kan man kontrollera bettets inverkan genom att variera hur mycket tryck som lÀggs i sjÀlva hÀvstÄngen respektive i den vanliga bettringen och variera efter behov. Vill man rida med en tygel sÄ finns det olika typer av deltan att anvÀnda som fördelar trycket mellan den vanliga och den nedre bettringen pÄ ett hÀvstÄngsbett. Ett tips om du vill göra ditt pelhambett Ànnu mildare Àr att ha ett trÀns med ett bredare nackstycke med en enklare vaddering.

Kindkedjans funktion hos hÀvstÄngsbettet
HĂ€vstĂ„ngsbett som pelham anvĂ€nds tillsammans med en kindkedja med vilken man reglerar hur mycket bettet kan vinklas nĂ€r man tar i tygeln, det vill sĂ€ga hur skarp hĂ€vstĂ„ngseffekt man kan fĂ„. Det Ă€r viktigt att kedjan passas in korrekt och inte spĂ€nns för hĂ„rt eller för löst. Man kan sĂ€ga att kedjan fungerar som ett “stopp” för hur mycket hĂ€vstĂ„ng man kan fĂ„ och vanligtvis spĂ€nner man kedjan sĂ„ att bettets skĂ€nkel vid ett tygeltag kan röra sig ungefĂ€r 30 procent alternativt bilda en 45-gradig vinkel mot hĂ€stens mungipa. En lösare kedja eller ingen kedja alls ger större vinkel och dĂ€rmed skarpare effekt!
Pelham eller bett med hÀvstÄng anvÀnds med fördel tillsammans med kindkedja, kindkedjorna finns Àven i tyg eller lÀder och man kan alltid ha en "kejdetunnel" över för att göra det mjukare.

Pelham med eller utan gummi
Förutom olika lÀngd pÄ skÀnklarna sÄ finns pelhambett Àven i olika utföranden nÀr det gÀller sjÀlva mundelen. Det finns oledade, tvÄdelade och tredelade pelhambett. Materialet i mundelen kan ocksÄ variera och det finns pelhambett bÄde med eller utan gummiklÀdd mundel.Pessoabett - en variant av hissbett

Pessoabettet eller 2Âœ ringsbett Ă€r en vĂ€lkĂ€nda varianter bland hissbetten, som Ă€r utformade för att sjĂ€lva mundelen ska kunna höja och sĂ€nka sig lodrĂ€t lĂ€ngs med bettringarna. Vid ett tygeltag kommer mundelen att höja sig upp mot mungipan, samtidigt som sidostycket kommer att pressas framĂ„t/nedĂ„t och i sin tur ge ett tryck pĂ„ hĂ€stens nacke.

Pessoabettet Àr utformat med en liten ring överst som sidostycket fÀsts i, en stor ring i mitten och en eller tvÄ smÄ ringar under den stora. Hur skarpt bettet inverkar beror pÄ i vilken av ringarna man fÀster tygeln. De smÄ ringarna nedanför den stora kan man sÀga motsvarar skÀnklarna hos hÀvstÄngsbettet. Ju lÀngre skÀnkel eller ju lÀngre ner man fÀster tygeln, desto skarpare blir bettets inverkan. Till pessoabettet anvÀnder man oftast tvÄ tyglar eller delta.


SĂ„ fungerar det
Om man tittar pÄ ett pessoabett frÄn sidan vid en förhÄllning, sÄ kan man se att ringarna nedanför den stora ringen rör sig bakÄt/uppÄt och den lilla ringen ovanför den stora rör sig framÄt/nedÄt. Den rotationen gör sÄ att sidostycket hÀnger med framÄt nedÄt och i sin tur ger ett tryck pÄ hÀstens nacke. Skillnaden hÀr mot ett vanligt trÀnsbett dÀr sidostycket sitter i samma bettring som tygeln Àr att pÄ trÀnsbettet blir sidostycket slakare nÀr man tar i bettet. Hissbett och pessoabett Àr inget för nybörjaren utan krÀver en rutinerad ryttare för att komma till sin rÀtt och inte riskera skador pÄ hÀsten.

Skillnaden mot hÀvstÄngsbett
Den frÀmsta skillnaden mellan hissbett och hÀvstÄngsbett Àr att hissbetten inte Àr försedda med nÄgon kindkedja eller curbstrap som förekommer i olika variationer hos hÀvstÄngsbetten. Kindkedjan finns till för att mildra hÀvstÄngseffekten, fördela trycket och begrÀnsa hur stark hÀvstÄngsverkan kan bli. PÄ pessoabettet kan man dock fÀsta en rem i de översta smÄ ringarna som man lÄter löpa bakom hÀstens kÀke, detta blir dÄ motsvarande kindkedjan som beroende pÄ hur hÄrt den fÀsts kan begrÀnsa hÀvstÄngseffekten.


Waterfordbett - femdelat bett för hÀst

Waterfordbett Àr en bettyp som lÀmpar sig extra bra för hÀstar som biter sig fast i bettet. Det som gör Waterfordbett bra i den hÀr typen av situationer Àr att det Àr brutet pÄ fyra stÀllen, man kan nÀstan kalla det "femdelat". NÀr du hÄller i bettet kÀnns det nÀstan flytande för att det Àr ledat pÄ ett sÀtt som gör det vÀldigt flexibelt och svÄrt att fÄ grepp om.

Samma sak Àr det för hÀsten nÀr denne biter fast, waterfordbettet ger ingen riktigt bra yta att ta tag i vilket gör att ryttaren med vÀldigt smÄ medel fÄr loss bettet igen och kan fortsÀtta passet. Waterford Àr ett bett som ofta gör sig med lite mer erfarna ryttare dÄ det krÀver att man jobbar med bettet pÄ ett sÀtt sÄ det ligger lugnt i munnen, dras det fram och tillbaka Àr risken att det skaver pÄ lanerna.